Beton dökmeden önce taban taşıyla aynı seviyede koyduğumuz fırın kapağımızın altını ve yanlarını yuğla yardımı ile besliyoruz.
Beton dökmeden önce taban taşıyla aynı seviyede koyduğumuz fırın kapağımızın altını ve yanlarını yuğla yardımı ile besliyoruz.
Önünde biz 70 cm genişliğinde 110 cm boyunda baca yeri bıraktık.Bacanın büyüklüğü dumanın daha rahat dışarı atılması demek.50 * 70 ebatlarıda yeterli olacaktır.
Fırının üst yapısında dekoratif ve hesaplı olması için çıkma eski tuğla (harman tuğla) kullanacağız.Tuğlaları örmekte kullanacağımız harç için görünümünün güzel olacağını düşündüğümüz beyaz harç yapacağız.Bunun içinde 3/1 oranında (3 ölçek mermer tozu 1 ölçek beyaz çimento) Beyaz çimento ve mermer tozu kullanacağız.Mermer tozunu çimento, kum vb. satan inşaat malzemesi tedarikçilerinden temin edebilirsiniz.
Odunluk kısmını bitirdiğimiz fırınımızın taban yalıtımı için havuz oluşturacağız.Bunun için 3 sıra tuğla ördük.Sonradan anladık ki aslında odunluk kısmını biraz alçak yapıp yalıtım için daha çok alan edilmesi daha doğrusu imiş.Yapacak arkadaşlar bunu dikkate alırlarsa daha iyi sonuç elde edeceklerdir.Çünkü fırında en önemli püf noktalardan biriside alt ve üst yalıtımlardır.
Odunluk kısmını bitirdiğimiz fırınımızın taban yalıtımı için havuz oluşturacağız.Bunun için 3 sıra tuğla ördük.Sonradan anladık ki aslında odunluk kısmını biraz alçak yapıp yalıtım için daha çok alan edilmesi daha doğrusu imiş.Yapacak arkadaşlar bunu dikkate alırlarsa daha iyi sonuç elde edeceklerdir.Çünkü fırında en önemli püf noktalardan biriside alt ve üst yalıtımlardır.
Havuzun altına fotoğrafta yok ama sonradan biz ekledik taşyünü sermekte çok fayda olacağını söyledi Profosyonel fırıncı ustası olan arkadaşımız.Taşyünü yanmayan bir yalıtım malzemesi fırın ustaları bu malzemeyi kullanıyorlar .Taşyününü daha sonra kubbenin yalıtımında da kullanacağız.Bu malzemeyi yalıtım malzemesi satan firmalardan temin edebilirsiniz.
Taşyününün üzerine toplamış olduğumuz şişeleri ve cam kırıklarını dolduruyoruz.Keser ,çekiç veya benzeri bir aletle bunları kırıyoruz.Kırarken üzerine eski bir çuval veya benzeri birşey koyalım ki çam kırıkları sıçrayıp zarar vermesinler.
Yalıtıma önem verdiğimiz için 3 değişik yalıtım malzemesi uygulayoruz.
1.taşyünü
2.cam kırıkları.
3.tuz
Tuz hem yalıtım sağlayacak hemde nem rutubeti önleyecek.Yeteri kadar tuzumuzu serdikten sonra cam parçalarının elimize zarar vermemesi için bir mala veya benzeri aletle tuzumuzu yayıyoruz.
Uyarı:
Ateş tuğlası kullanacak arkadaşlar taşyünü kullanmasın.Yapan bazı arkadaşlarda esneklik sorunu olmuş.Bizim taşlar ağır oluduğu için sorun olmadı.
Yaydığımız tuzu var gücümüzle çiğneyerek sıkışmasını sağlıyoruz.
Sıra geldi taban taşını koymaya.Taban taşı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.Memleketimizde profosyonel odun fırınları için genellikle 2 tip malzeme kullanılmakta.
1.Sille Taşı
2. Ateş tuğlası
Sille taşı tamamen doğal bir taş.Konya ya 9 km uzaklıkta Sille yöresinde çıkan Volkanit ve Andezit özellikleri taşıyan bir taş çeşidi. 2000 derece ısıya dayanıklı olması nedeniyle tuğla ve kiremit fabrikalarında, kireç ocaklarının fırın yapımında kullanılır. Ayrıca yapı taşı olarak da tercih edilir. Yöredeki pek çok eski bina ve Konya camilerinde yaygın olarak kullanılmıştır.Konyanın meşhur etliekmeğinin lezzetini veren de bu taş aslında.
Ateş tuğlası ocak, soba,fırın vb. yerlerde kullanılan, ateşe dayanıklı tuğla. Refrakter malzemeler grubunda olan ateş tuğlaları 1000 C’ nin üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre kullanılabilir.
Buradan da anlaşılacağı gibi sille taşı tamamen doğal bir malzeme.sadece şekil veriliyor.
Bizde fırınımızda sille taşı kullanacağız.Bunun için taş ve fırın ustası olan Celaleddin arkadaşımızdan taşlarımızı sipariş ettik.Fırınımızın taşı 130 cm çapında olacak. Taban taşımız 7 parçadan oluşuyor.
Taşlarımızı merkezleyerek yerlerine yerleştiriyoruz.
Taşları bir takoz yardımıyla sıkıştırıyoruz.
Fırıncı arkadaşa yaptırdığımız fırın kapağını yerleştirip ,döşediğimiz taşların da kenarına taban taşının üzerinden 3 cm kadar kalacak şekilde beton döküyoruz.3 cm boşluk bırakmamızın amacı kubbe için döşeyeceğimiz harman tuğlalarının tam oturması.
Ticari olarak yapılan fırınların alt kısımları nemden korumak için taş veya molozlarla dolgu yapılıyor.Biz odunlarımız için depo olacak olan odunluğumuzu yapmaya başladık.İsteyen arkadaşlar alt kısmı dolgu malzemesi ilede doldurabilir.
Üst beton zemini oluşturmak için kalıbımızı çakıyoruz.Bu arada betonumuzun sağlam olması için demir döşemeyi unutmuyoruz.
Betonumuzu döktükten sonra kurumaya bırakıyoruz.Bu arada betonumuzu sulamayıda ihmal etmiyoruz. Fırınımızı öncelikle lojistik olarak çok iyi bir yere konumlandırmalıyız.Rahat çalışabileceğimiz dış mutfak veya mutfağımıza yakın rüzgar almayan bir yer olması bizim açımızdan çok iyi olacaktır.
Fırınımıza başlamadan önce kafamızda, sonra bir kağıda proje haline dökmemiz çalışmalarımızı daha da kolaylaştıracaktır.Fırının büyüklüğü ,ebatları,konumu, şekli bütün bunları küçük bir proje çalışmasıyla not edebip çalışmalarımıza başlayalım.
Tüm yük zemine üzerine bineceğinden fırınımızın zeminini sağlam bir yapı üzerinde oluşturmamız gerekiyor.Bunun için kalıp çakıp beton zemin oluşturmak en kolay ve sağlam olanı.
Kalıbımızı çaktık zeminine taşlar göşedik ve üzerine beton döktük.Betonumuzu kuramaya bıraktık.
Rahman ve Rahin olan ALLAH ın adıyla
Sizde klasikleşmiş tekdüze tatsız tuzsuz, lezzetsiz yemeklerden bıkmış o eski rayihaları ve dumanı üzerinde enfes kokan lezzetlerler istiyorsanız artık sizinde bir taşfırın ihtiyacınız doğmuş demektir.Ama bir şart gerekli ! Modern bir hapisanede olmamanız.Yani müstakil bahçeli bir eviniz veya fırına uygun bir alanınız olması gerekmekte.
Bu sitenin yapım amacı;"Faydalanılmayan bilgi, harcanmayan ve hiç kimseye hayrı dokunmayan define gibidir."
Hadis-i Şerif i düstürundandır.
Bir işi başarmanın temel prensiplerinden yarısı hayal etmek ,diğer yarısı da cesarettir.Hiç bir aşamada asla cesaretiniz kırılmamalı.Takıldığınız yerde yardımınıza ulaşacak bir bilgi mutlaka vardır.Bunlar genellikle yabancı kaynaklı siteler.En çok içerik olarak iki site öne çıkıyor bunlardan birisi "forno bravo" diğeri "traditionaloven".Fakat millet olarak türkçeden başka dil sevmediğimizden olsa gerek bunlar pek yardımcı olamayacaklardır bize.Son zamanlarda fırın yapımı ile ilgili türkçe içerik artmakla beraber kısıtlı ve eksik bilgiler veriliyor.Bilginin sınırı yok en mükemmele ulaşmak düstürumuz olmalı. Bizimde amacımız duvara eksik bir taş koymak.Taş koyacak arkadaşlara da yardımcı olmak.
Fırınımızın ölçüleri hakkında fazla bilgi vermedik.Çünkü bunun belli bir matemetiksel hesabı yok.Olmasıda gerekmiyor .Belirli kurallara uyduktan sonra fırının mükemmel olmaması için bir sorun yok.Bu kuralları ve püf noktalarını her aşamada tek tek yazacağız.Takıldığınız bir yer olursa ana sayfada da yer alan tasfirinyapimi@gmail.com adresinden yardımcı olmaya çalışacağız. Ayrıca herkes kendi yeri ve mekanına göre ölçüleri uyarlayabilirler.
Bu bağlamda taşfırın sever arkadaşlarında bilgi ve becerilerinide bu platformda paylaşmak istiyoruz.
Fırınımızın ölçüleri hakkında fazla bilgi vermedik.Çünkü bunun belli bir matemetiksel hesabı yok.Olmasıda gerekmiyor .Belirli kurallara uyduktan sonra fırının mükemmel olmaması için bir sorun yok.Bu kuralları ve püf noktalarını her aşamada tek tek yazacağız.Takıldığınız bir yer olursa ana sayfada da yer alan tasfirinyapimi@gmail.com adresinden yardımcı olmaya çalışacağız. Ayrıca herkes kendi yeri ve mekanına göre ölçüleri uyarlayabilirler.
Bu bağlamda taşfırın sever arkadaşlarında bilgi ve becerilerinide bu platformda paylaşmak istiyoruz.
Türkçe içerik olarak bir eksiğide gidermek ve katkıda bulunmak istiyoruz .Kardeş bir blog olacak olan "tasfirin yemekleri" sitemizde de taşfırında yapabileceğimiz tüm yemekleri paylaşmak istiyoruz.
Kategoriler
İletişim
Fırın yapımı konusunda takıldığınız her noktada yazabilirsiniz
tasfirinyapimi@gmail.com
tasfirinyapimi@gmail.com