Fırın taban yalıtımı ve taban taşı  

Posted by Taşfırın in

Fırının üst yapısında dekoratif ve hesaplı olması için çıkma eski tuğla (harman tuğla) kullanacağız.Tuğlaları örmekte kullanacağımız harç için görünümünün güzel olacağını düşündüğümüz beyaz harç yapacağız.Bunun içinde  3/1 oranında   (3 ölçek mermer tozu 1 ölçek beyaz çimento)  Beyaz çimento ve mermer tozu kullanacağız.Mermer tozunu çimento, kum vb. satan inşaat malzemesi tedarikçilerinden temin edebilirsiniz.
 Odunluk kısmını bitirdiğimiz fırınımızın taban yalıtımı için havuz oluşturacağız.Bunun için 3 sıra tuğla ördük.Sonradan anladık ki aslında odunluk kısmını biraz alçak yapıp yalıtım için daha çok alan edilmesi daha doğrusu imiş.Yapacak arkadaşlar bunu dikkate alırlarsa daha iyi sonuç elde edeceklerdir.Çünkü fırında en önemli püf noktalardan biriside alt ve üst yalıtımlardır.
 Havuzun altına fotoğrafta yok ama sonradan biz ekledik taşyünü sermekte çok fayda olacağını söyledi Profosyonel fırıncı ustası olan arkadaşımız.Taşyünü yanmayan bir yalıtım malzemesi fırın ustaları bu malzemeyi kullanıyorlar .Taşyününü daha sonra kubbenin yalıtımında da kullanacağız.Bu malzemeyi yalıtım malzemesi satan firmalardan temin edebilirsiniz.

Taşyününün üzerine toplamış olduğumuz şişeleri ve cam kırıklarını dolduruyoruz.Keser ,çekiç veya benzeri bir aletle bunları kırıyoruz.Kırarken üzerine eski bir çuval veya benzeri birşey koyalım ki çam kırıkları sıçrayıp zarar vermesinler.

Yalıtıma önem verdiğimiz için 3 değişik yalıtım malzemesi uygulayoruz.
1.taşyünü
2.cam kırıkları.
3.tuz

Tuz hem yalıtım sağlayacak hemde nem rutubeti önleyecek.Yeteri kadar tuzumuzu serdikten sonra cam parçalarının elimize zarar vermemesi için bir mala veya benzeri aletle tuzumuzu yayıyoruz.
 Uyarı:
Ateş tuğlası kullanacak arkadaşlar  taşyünü kullanmasın.Yapan bazı arkadaşlarda esneklik sorunu olmuş.Bizim taşlar ağır oluduğu için sorun olmadı.
Yaydığımız tuzu var gücümüzle çiğneyerek sıkışmasını sağlıyoruz.
Sıra geldi taban taşını koymaya.Taban taşı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.Memleketimizde profosyonel odun fırınları için genellikle 2 tip malzeme kullanılmakta.
1.Sille Taşı
2. Ateş tuğlası
   Sille taşı tamamen doğal bir taş.Konya ya 9 km uzaklıkta Sille yöresinde çıkan Volkanit ve Andezit özellikleri taşıyan bir taş çeşidi. 2000 derece ısıya dayanıklı olması nedeniyle tuğla ve kiremit fabrikalarında, kireç ocaklarının fırın yapımında kullanılır. Ayrıca yapı taşı olarak da tercih edilir. Yöredeki pek çok eski bina ve Konya camilerinde yaygın olarak kullanılmıştır.Konyanın meşhur etliekmeğinin lezzetini veren de bu taş aslında.
   Ateş tuğlası ocak, soba,fırın vb. yerlerde kullanılan, ateşe dayanıklı tuğla. Refrakter malzemeler grubunda olan ateş tuğlaları 1000 C’ nin üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre kullanılabilir.
  Buradan da anlaşılacağı gibi sille taşı tamamen doğal bir malzeme.sadece şekil veriliyor.
Bizde fırınımızda sille taşı kullanacağız.Bunun için taş ve fırın ustası olan Celaleddin arkadaşımızdan taşlarımızı sipariş ettik.Fırınımızın taşı 130 cm çapında olacak. Taban taşımız 7 parçadan oluşuyor.
 Taşlarımızı merkezleyerek  yerlerine yerleştiriyoruz.


Taşları bir takoz yardımıyla sıkıştırıyoruz.


 

Fırıncı arkadaşa yaptırdığımız fırın kapağını yerleştirip ,döşediğimiz taşların da kenarına taban taşının üzerinden 3 cm kadar kalacak şekilde beton döküyoruz.3 cm boşluk bırakmamızın amacı kubbe için döşeyeceğimiz harman tuğlalarının tam oturması.






This entry was posted on 28 Nis 2011 at Perşembe, Nisan 28, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the .

0 yorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...