Kubbe yapımı  

Posted by Taşfırın in


 Kubbemizi yapımında harman tuğla (eski tuğla) harcında da sadece topraktan elde edeceğimiz harcımızı kullanacağız.Harman tuğlası kullanmamızın amacı doğala en yakın olması .Ateş tuğlaları biraz daha kimyasal yöntemlerle üretiliyor.Harç olarak toprak kullanmamızda ki amaçta tamamen doğal olması.Yemeklerimizde ve ekmeklerimizde Tandır kokusunu almak istiyoruz.Fırınımızın tüm aşamalarında en doğal yöntemleri kullanmaya çalışıyoruz.Fırınımızı yapmamızdaki amaç lezzetin artması ,doğal rayiha ve tatları alma,doğal pişirme yöntemiyle insan yapısına uygun beslenme.Tüm bunlarda da en  büyük etken taş,toprak,ve odun.

 İşe harcımızı yapmakla başlayacağız. Elediğimiz toprağı (kil) ayaklarımızla güzel bir şekilde hamur kıvamına getiriyoruz.Toprağa sadece su ilave ediyoruz.Bu arada  toprakla temasımızda büyük bir elektrik yükünüde atıyoruz.
Kardığımız karcı 2-3 gün kadar ekşimeye bırakıyoruz. 2-3 günün sonunda tekrar yoğuracağız.
Tekrar yoğurduğumuz harcımız sakız kıvamını aldı.Tuğlalarımızı dik şekilde kubbemizi örmeye başlıyoruz.
Tuğla aralarında kalan boşluklara tuğla kırıklarında yerleştiriyoruz ki tuğlalarımız yerlerinden oynamasın ve sağlam olsun.
3 sıra aynı seviyede örmeye devam ediyoruz. 
Fırın yapımında en zor işlerdendir kubbe yapımı .Çeşitli şekillerde kubbemizi yapabiliriz.Kalıp yaparak,kum yığması yaparak.Fakat biz bu zor alan işi kolay bir şekilde halletmeye çalışacağız. Bu işinde püf noktaları var her işte olduğu gibi.Kubbemizi 3 sıra düz ördükten sonra 2 sıra kırma yapacağız.Kırma yukaridaki (şekil 1) olduğu gibi  tuğlamızı diklemesine keser veya benzeri bir alet yardımıyla yontarak üçgen prizması (şekil 2)haline getiriyoruz.Prizma şekline gelen tuğlamızı alta koyarak üstüne normal tuğlamızla devam ediyoruz.(şekil 3).
Bu şekilde 2 sıra kırma yapıyoruz.Ondan sonra tuğlalarımızı düz bir şekilde koymaya devam edeceğiz.
 2 sıra kırmamızı yaptık ,bundan sonra düz örmeye devam ediyoruz.tuğla aralarında kalan boşluklara tuğla kırıklarını yerleştirmeye devam ediyoruz.
Örmeye devam ettiğimiz kubbemiz kendi kendine yavaş yavaş kapanmaya başladı.

Kubbemiz sonunda kapandı.
Kubbemizin iç kısmı

This entry was posted on 1 May 2011 at Pazar, Mayıs 01, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the .

0 yorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...