Kemer Yapımı  

Posted by Taşfırın in

Fırın  giriş mermerini yapıştırdığımız fırınımızda sıra geldi ön ağzını yapmaya.Bunun için işin kolayına kaçıp bir L demiri koyup üstünü örebilirdik.Fakat fırınımızın estetik olup gözede  hitap etmesini istiyoruz.Bunun için kemer yapacağız.Kemerimiz yarım ay şeklinde olmayacak.Türk mimarisinin temel taşlarını oluşturan Selçuklu Mimarisine uygun sivri bir kemer yapmak istiyoruz.Bunun içinde Selçuklunun başkenti olmuş Konya'da bulunan Sırçalı medreseden esinlendik.Yukarıdaki resim Sırçalı medrese.
 Kalıbını çıkardığımız sivri kemer modelini suntadan kalıba çıkartıyoruz.Kemerimizin yüksekliği fırın kapağından 1 cm kadar daha yüksek olacak.Bunun sebebi dumanı kemerin dışından vermemesi.
Kemerimizi beyaz çimento ve mermer tozundan hazırladığımız harcla yapıştırıyoruz.Bacanın kenarda kalan boşluk kısınmlarınıda değerlendirip estetik ve kullanma amaçlı  göz yapacağız.

Bacanın kenar boşluğundaki gözlerimizin yan duvarlarını örüp harcımızın donmasını bekleyeceğiz.
Kenar sutunları donan gözlerimizin kemerlerini örüyoruz.Kubbeyi örerken fırınımızın sol tarafına ısı derecesi yerleştirmiştik.Bu fotoğrafta derecenin kablosuda görünmekte. 
 Kemerimizi tamamladık

This entry was posted on 16 May 2011 at Pazartesi, Mayıs 16, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the .

0 yorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...